Show Mobile Navigation

неделя, 29 юли 2018 г.

,

ПОМНИТЕ ЛИ, ЧЕ ИМАШЕ ТАКАВА ДЪРЖАВА БЪЛГАРИЯ?

newsbul - юли 29, 2018
А, разказвате ли на тях, на бъдещите българи, за нея, за това какво беше?
(дългичко е, който иска да го прочете, да си поплаче, да се смее ако иска, написах го за себе си, за наборите, приятелите … Опровергайте ме който иска, нося на критика, бой, жени и пиене, не ми пука!)
Помните ли България?
Онази България която беше на 4-то място в Европа по БВП?
Онази, загубената вече, окрадена и обезлюдена България?
А имаше такава държава, на Балкански полуостров в Европа, а не по някакви си Западни Балкани …
Имаше!
Имаше мощна, икономически развита държава България със световно развита лека и тежка промишленост, металургия, машиностроене, развито селско стопанство, образование на и над световно ниво, здравеопазване, земя от 111 хил. кв.км. , която се използваше, обработваше за благото и просперитета на гражданите на тази отдавна загубена България …
Имаше една такава държава със силна армия, четвърта космическа сила в света, с двама български астронавти, Атомна централа, язовири, с най-мощния на Балканите международен автомобилен транспорт – СО „МАТ”, с развита оръжейна промишленост, български мини и миньори, работещи за българската промишленост, ТЕЦ-ове, златни български находища, Земя дадена ни от Бога, райски кът където българите живееха и се трудеха нормално за себе си и за любимата си Родина – близо 9 милиона българи!
Имаше, бе …
Забравихте ли?
Имаше безплатно образование, детски градини, болници с лекари на световно ниво където българите не ги приемаха срещу пари по някакви пътеки, а ги лекуваха докато ги излекуват съвсем безкористно …
Имаше военни училища от където излизаха отлично подготвени специалисти, като „Долна Митрополия” от където излизаха български чудесно подготвени бойни и граждански летци, механици, ръководители на полетите, които сега работят за чужди авиокомпании за парче хляб!
Имаше военни училища за нуждите на унищожените сега Транспортни и Строителни войски, които изпълнявайки воинския си дълг строяха ж.п. линии, мостове, пътища, подготвени прекрасно машинисти, ръководители движение, войници работещи по най-големите разпределителни гари, стрелочници …
Войници от ГУСВ които построиха НДК, хиляди жилища за български граждани срещу нищо, войници които за две години получаваха занаят, ставаха майстори в строителството!
Имаше работа и хляб за всички български граждани, имаше професионални техникуми от които излизаха чудесно подготвени специалисти в различни области, езикови, математически гимназии …
Имаше ведомствени почивни станции по които българите ходеха на море и планина с 1/3 от месечната си заплата, имаше безплатни санаториуми, домове за възрастни хора, домове за сираци и изоставени български деца!
Нямаше банани, обаче … За личен автомобил се чакаше с години, ама никой не умря!
Сега има!
Има банани, има лични автомобили за всеки без ред и Бойко Борисов с бандата му ги има даже …
Има всекидневни убийства, кражби, цигански безчинства, НПО-та грижейки се да ги има тези всекидневни за българите радости … Всичко има!
Браво …
Няма българи обаче!
Има останали около 6 милиона възрастни, болни българи, хора все още мъчейки се да оживеят в собствената си Родина, има и политици дори, които доограбват България …
Българите масово напускат тази радост, незнайно защо, младите хора не искат да раждат, също незнайно защо …
Български села, селско стопанство, животновъдство, българска лека и тежка промишленост също няма, няма и АЕЦ, космонавти, безплатно образование и лечение, няма български мини, златодобивна промишленост, няма никого!
Българите напускат родните си места, оставят възрастните си родители и близки на милостта на циганите рецидивисти, нападатели на възрасни жени и мъже за жълти стотинки и заминаха по по-големите градове и в чужбина за парче хляб!
Който иска да ме опровергае, напсува, заколи, самоубие …
Но имаше такава държава България!
Варно, аз още помня, а вие?
Кирил Стаменов, Фейсбук

3 коментара:

  1. Някои неща може отстрани да са изглеждали добре, но цялата работа е била един балон, който накрая се е спукал. Тук може да прочетете думите на ръководителя на БКП само няколко месеца след промените:
    https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2015/01/15/2454459_nasledstvoto_na_soca/
    Странно защо ли говори за криза, за дефицит на стоки, внос дори и на картофи, огромни дългове, стагнация в икономическото развитие, инфлация, корупция, големи външни и вътрешни дългове, изоставане в технологичната сфера, закриване на цели „селища със затихващи функции“.
    Това не го казва някой опонент, а лидера на БКП! И то на пленум на ЦК на БКП, доклада е публикуван в „работническо дело“ и четен от милиони. И как не се е намерил един да му каже, че не е прав - как да се намери такъв, като всички с очите си са виждали, в какво жалко положение сме и каква мизерия и кризи ни очакват в следващите години - благодарение на дългогодишното управление на БКП! Тя е изградила икономика, която сама си рухна. Ако всичко беше наред все още на власт щеше да е БКП и вече щеше да е построила „социализма“.

    ОтговорИзтриване
  2. Точно!Браво,Киселец!Правилно си разбрал.Тоя вече сме го яли!Сега просто ни мачкат децата и внуците им.Затова е така в България.Нямаше лустрация,досиетата бяха прочистени или унищожени а ДС ръководи съдбите ни!Гадост!

    ОтговорИзтриване
  3. Цялото "величие" на България по времето на соца е едно голямо, измислено свободно съчинение! За него знаят само българите! 80% от българската продукция, която впрочем беше с доста съмнително качество, се изнасяше в СССР! Съвсем малка част от продукцията ни отиваше за кап. страни по т.нар. второ направление! Да не говорим за компютърната ни индустрия! Компютрите "Правец 82" и "Правец 16" бяха копие едно към едно на "Apple" и "IBM"!! Имахме безплатно "образование", от което излизат загубили времето си в учене умствено осакатени, неспособни да мислят самостоятелно зубрачи! Нищо не умеещи да правят и абсолютно непригодни за живота! С изключение може би на възпитаниците на техникумите. Българското "образование" няма нищо общо с обучението провеждано в университети като Оксфорд, Харвард, Кеймбридж, Масачузетс, или дори Карлсруе, и даваната там квалификация на обучаемите! Там като завършиш, направо почваш да работиш!! А не почваш тепърва да се доучваш! С нашата проста, евтина и доста трудоемка производствена материална база можеше да хванеш на работа и човек от улицата, без никакво образование, който след няколко месеца обучение на място да почне та ти върши нужната работа. Имаше например добри майстори стругаро-фрезисти и работници във фармацевтичното производство, които нямаха дори основно образование, но отлично се справяха с професионалните си задължения! За разлика от висшистите, назначени на същата длъжност! С безплатното здравеопазване беше същото! Да не ти дава Господ да си наистина болен!! Оцеляваш само ако имаш късмета да си здрав! Ако си наистина болен от рак - прочети си молитвата! Тук хората само си губят напразно времето! Взаимно се лъжем един друг че се обучаваме, че работим и че вземаме заплати! Ходенето на работа у нас се състои преди всичко и най-вече в прекарване на т.нар. "работно време" на т.нар. "работно място"! Затова сега силно се противопоставят на дистанционната работа с компютър от дома, защото вече ще ти се плаща само и единствено за реално свършената работа!! А не за престой на работното място!! Предимството на соца е че имаше работа за всички! Тя дори беше задължителна! А заплата можеше да получаваш по-голяма или по-малка, в зависимост от това къде работиш! Не само директора! Дори необразования можеше да взема висока заплата ако работи мръсна работа в обект от национално значение, като Кремиковци, Девня и други. В някои от тези заводи дори се отбиваше задължителната военна служба! За пет години по Указ 4 на Министерския Съвет, вместо безсмисления престой две години в казармата, работиш и получаваш добра заплата! А после, ако останеш и продължиш да работиш на същото място - за минимум 10 години работа получаваш право на Първа категория на труд! Както и добра пенсия при пенсиониране.

    ОтговорИзтриване